Bine ați venit la Lebkuchen-Schmidt!

Turta dulce din Nürnberg își datorează reputația de care se bucură la nivel mondial unei firme din Nürnberg, și anume Lebkuchen-Schmidt, cea mai veche firmă de comandă prin poștă pentru turtă dulce și fursecuri. De peste 80 de ani, specialitățile noastre aromate au fost expediate în diferite locuri din întreaga lume.

Scurt istoric al companiei

Înființarea companiei poate fi pusă pe seama coincidenței și, în egală măsură, a hazardului. Povestea aduce în prim plan doi frați: pe E. Otto Schmidt din Nürnberg și pe fratele acestuia, Franz, din Turingia. În anul 1926, Franz a acceptat drept plată de la un client un vagon încărcat în întregime cu turtă dulce, pe care l-a trimis fratelui său Otto, la Nürnberg, în vederea comercializării.
Confruntat cu dificila sarcină de a vinde rapid un întreg vagon de turtă dulce, E. Otto Schmidt a avut ideea unei strategii de marketing inteligent: a grupat turta dulce pe sortimente, pentru a le vinde consumatorului final prin intermediul unor anunțuri distribuite la nivel regional și național.
Astfel, a luat naștere ideea livrării prin poștă a produselor din turtă dulce. Vânzările au avut un succes atât de mare, încât a fost necesară plasarea unei noi comenzi de turtă dulce la un cunoscut producător din acea vreme, firma Zucker-Bär. Inspirat de succes, E. Otto Schmidt și-a început, un an mai târziu, propria afacere: comercializarea de turtă dulce. Într-o mică brutărie, amplasată în curtea din spate a imobilului de la adresa Voltastrasse 91, din Nürnberg, într-un spațiu de cincizeci de metri pătrați, zece angajați ambalau în cutii, pe sortimente, produse din turtă dulce. Distribuirea s-a făcut prin expedierea acestora către consumatori. Aproximativ 150 de colete părăseau zilnic mica brutărie, fiind transportate cu un cărucior la oficiul poștal.

Lebkuchen-Schmidt reprezintă Nürnbergul în întreaga lume

În anii ce au urmat, „nucleul” din strada Voltastrasse a devenit neîncăpător, astfel că întreprinzătorul a achiziționat o proprietate pe strada Gyulaer și a construit acolo o mică fabrică. La acea vreme, în perioada 1930-1931, firma avea 150 de angajați, producând 35.000 de cutii cu turtă dulce pe sezon. Anii ce au urmat, și anume perioada 1938 – 1947, au fost ani dificili pentru numeroși întreprinzători din Germania. În anul 1938, E. Otto Schmidt a părăsit firma în urma exproprierii, iar în anul 1943 producția de turtă dulce a trebuit să fie oprită în urma daunelor semnificative provocate de bombardamente grele. După război, aliații au numit un mandatar. În anul 1948 însă, fondatorul firmei Schmidt – în ciuda a numeroase dificultăți – a reușit să o preia din nou. Un an mai târziu, s-a finalizat reconstruirea clădirilor distruse, astfel că, la sfârșitul anului 1950, în cadrul firmei Lebkuchen-Schmidt lucrau 300 de angajați.

Anii ’50: miracolul și ascensiunea economică germane

Anii ’50 au reprezentat începutul boom-ului economic. Martin Burkhardt s-a alăturat firmei, preluând conducerea departamentului de proiectare și reclamă. În anul 1955, fratele său, Rudolf Burkhardt, inginer diplomat, a fost numit șeful operațiunilor tehnice. Se presupune că cei doi frați au însemnat mult pentru E. Otto Schmidt, întrucât acesta i-a adoptat pe amândoi în anul 1960. Firma a prosperat. Încă din 1956, cerințele de personal au fost acoperite prin angajarea de salariați din regiuni situate în afara orașului Nürnberg, care făceau naveta cu autobuzele puse la dispoziție de firmă. În timpul sezonului din 1959, personalul număra 600 de angajați, care produceau 500.000 de cutii de turtă dulce.
Când a devenit evident că se va depăși, din nou, capacitatea de producție, pe strada Zollhaus a fost achiziționat un nou teren. Pe acesta, unde în prezent se află sediul societății, a fost construit un nou corp al fabricii, care a fost finalizat în anul 1963. Edmund Otto Schmidt nu a trăit pentru a asista la inaugurarea acestuia, întrucât a murit la vârsta de 69 de ani, la 31 decembrie 1961. Fiii săi adoptivi, Rudolf și Martin Schmidt-Burkhardt, precum și Auguste Schmidt, au devenit împreună proprietari ai fabricii de turtă dulce. În deceniile următoare, compania s-a extins în mod continuu.

Toate semnele indică o expansiune

După decesului soțului său, Rudolf Schmidt-Burkhardt în anul 1980, urmat de decesul cumnatei sale în 1983, doamna Henriette Schmidt-Burkhardt a condus compania din 1983 până la moartea sa, în 2014. Expansiunea a rămas țelul principal, astfel că aceasta a preluat firma cu tradiție Wicklein, unul dintre cei mai vechi producători de turtă dulce din Nürnberg.
Reconfigurarea și eficientizarea producției în anii ’90, finalizarea configurației administrației în anii 2003 și 2006 și instalarea unei linii complet noi de cuptoare pentru produse de patiserie în anul 2006 au fost integrate perfect în povestea de succes a societății, care a fost ulterior redenumită Lebkuchen-Schmidt. Prin luarea rapidă a deciziilor într-o atmosferă familială, prin angajamentul fiecărui salariat și prin ideea de succes a fondatorului, Lebkuchen-Schmidt s-a transformat într-o companie de succes la nivel internațional.
Astăzi, aproximativ 800 de angajați lucrează în halele de producție extrem de moderne ale firmei Lebkuchen-Schmidt în timpul sezonului de fabricare a produselor din turtă dulce. În cadrul unul flux de producție în trei schimburi, aproximativ 3 milioane de articole sunt coapte în fiecare zi. Acestea necesită aproximativ 80 de tone de ingrediente: migdale, nuci, miere, zahăr și făină, precum și o mulțime de mirodenii delicioase, selectate cu atenție de maeștrii patisieri, care păstrează secrete rețetele de fabricație. Producția și vânzările merg mână în mână. Acest lucru garantează că specialitățile din turtă dulce și cele de patiserie – ambalate imediat ce sunt scoase din cuptor – sunt livrate clienților cât mai rapid posibil.